Ptačí oblast Hlubocké obory

Základní údaje Ptačí oblasti Hlubocké obory

Rozloha: 3321,5722 ha
Kód lokality: CZ0311036
Nadmořská výška: 372 - 574 metrů nad mořem
Kraj: Jihočeský
Souřadnice: 49.097500N, 14.476944E
Zeměpisná délka: E 14°28'37''
Zeměpisná šířka: N 49°5'51''
Vyhlašovací předpis: nařízení vlády 609/2004 Sb.

Hlubocké obory jsou Významným ptačím územím vyhlášeným v rámci BirdLife International a byly také vyhlášeny ptačí oblastí v rámci soustavy Natura 2000.

 

Katastrální území Ptačí oblasti Hlubocké obory

Dobřejovice u Hosína, Hluboká nad Vltavou, Poněšice, Vlkov u Drahotěšic

 

Místopis Ptačí oblasti Hlubocké obory

Ptačí oblast tvořená většinou souvislým lesním komplexem s vysokým podílem listnatých dřevin leží v jižních Čechách na obou hluboce zaříznutých březích řeky Vltavy severně od Českých Budějovic. Ptačí oblast zahrnuje oboru Poněšickou a oboru Starou.  Geomorfologicky patří do okrsku Ševětínská vrchovina jako součást podcelku Písecká pahorkatina.

 

Předmět ochrany Ptačí oblasti Hlubocké obory

Předmětem ochrany ptačí oblasti jsou populace dvou druhů vyznačujících se neobvykle vysokou početností a jejich biotopy:
Lejsek bělokrký (Ficedula albicollis)
Strakapoud prostřední (Dendrocopos medius)

 

Další významně zastoupené druhy

Datel černý (Dryocopus martius)
Dlask tlustozobý (Coccothraustes cocothraustes)
Holub doupňák (Columba oenas)
Krahujec obecný (Accipiter nisus)
Krkavec velký (Corvus corax)
Lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca)
Lejsek malý (Ficedula parva)
Lejsek šedý (Muscicapa striata)
Orel mořský (Haliaeetus albicilla)
Rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus)
Rorýs obecný (Apus apus)
Strakapoud malý (Dendrocopos minor)
Šoupálek krátkoprstý (Certhia brachydactyla)
Včelojed lesní (Pernis apivorus)
Výr velký (Bubo bubo)
Žluna šedá (Picus canus)
Žluna zelená (Picus viridis)

 

Poloha ptačí oblasti na Google mapě

 

Vymezení ptačí oblasti (mapa pracuje pouze v některých prohlížečích)

 
 

Doporučujeme: Svatební oznámení a Snubní prsteny

www.BirdArea.com © 2018